Felloza, Soledad, A cociñeira do rei, ilust. Sandra de la Prada, trad. Eva Mejuto, Pontevedra: OQO editora, col. O, 2014, [32 pp.], (ISBN: 978-84-9871-501-9).

As páxinas están cheas de ilustracións nas que chama a atención a gran presenza de elementos da natureza, de animais e de alimentos. Pódese apreciar unha variedade de cores que dan dinamismo á historia e uns debuxos moi arredondados, amosando caras moi tenras e doces; o trazo no que están coloreados recorda ás ceras, o que tamén da tenrura. Esta proposta ilustrativa desenvólvese ao pé dunha historia contada por varias voces, unha delas é a do narrador -heterodiexético- que está representada no texto con normalidade, mentres que as intervencións dos personaxes, a noticia dada polo rei e as cancións da protagonista -cantaruxa cando se pon a cociñar- aparecen coa letra en negra. A historia arrinca co problema que tiña o rei: unha pena tan grande que non o deixaba pensar. Para solucionalo, unha comisión de sabios recomendoulle unha boa alimentación, polo que lle fixo saber ao pobo que estaba a buscar un cociñeiro. Todos os cociñeiros comezaron a preparar receitas moi elaboradas con ingredientes exóticos, mentres Mencía -unha moza do lugar- decidiu presentar unha receita da súa avoa cun ingrediente especial e loitar polo posto, aínda que non se pedía unha muller cociñeira.
Potencialidades educativas. A partir da lectura desta obra na aula, poderanse traballar valores como a perseveranza e a loita polos soños. Tamén se poden tratar temas como a distribución dos traballos (facendo fincapé nos estereotipos de xénero asociados ás profesións) e as receitas de cociña falando de alimentos, cantidades e procedementos.
Etiquetas. Xénero, estereotipos, loita dereitos, profesións, receitas, cociña.
Autoría. Rosalía (Mar Barros Couto, Sara Garrido Fernández, Sara González Guede, Haizea Lemos Alonso).
No hay comentarios:
Publicar un comentario